Підведено підсумки Міжнародної науково-практичної конференції «Формування соціальної відповідальності в контексті сучасних цивілізаційних викликів: досвід вальдорфської педагогіки»

25-26 жовтня на базі нашого навчального закладу за ініціативи КВНЗ «Дніпропетровський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти» проходила Міжнародна науково-практична конференція "Вальдорфська педагогіка - шлях до самодостатньої особистості».

/Files/images/konferents-dnepr/1.jpg /Files/images/konferents-dnepr/14691069_1127979283921994_825677307112478794_n.jpg

Гостями на конференції були: О. А. Удод, керівник ВГО «Академія інноваційного розвитку освіти», доктор історичних наук, професор, член-кореспондент НАПН України; О.В. Марусов, начальник управління освіти Департаменту гуманітарної політики Дніпропетровської міської ради; М.М.Цех, доктор наук, професор, директор Інституту дидактики Аланус університету (Німеччина); І.В.Шастал, директор ВГО «Асоціація вальдорфських ініціатив в Україні»; О.І.Мезенцева, співголова координаційної ради ВГО «Асоціація вальдорфських ініціатив в Україні».

/Files/images/konferents-dnepr/5.jpg /Files/images/konferents-dnepr/4.jpg /Files/images/konferents-dnepr/7.jpg

Також до участі були запрошені:

  • методисти Управління освіти департаменту гуманітарної політики Дніпропетровської міської ради;
  • співробітники науково-дослідних установ Києва, Дніпра, Запоріжжя;
  • вальдорфські педагоги Києва, Запоріжжя, Одеси, Дніпра, інших міст України;
  • батьки вальдорфських шкіл України.

На сьогодні в Україні існує 17 ініціатив, серед яких 4 навчальні заклади з більш ніж 20-річним досвідом роботи.

Делегати вальдорфських шкіл, а також нових ініціатив ділилися досвідом, висвітлювали складності, становили подальші перспективні шляхи. Методисти, наукові керівники експериментальних досліджень говорили, що досвід роботи вальдорфських шкіл вартий уваги, принципи і лейтмотиви залишаються актуальними.

Придбати особистий досвід в прояві індивідуального, сповнитися натхненням, учасники Конференції могли на художніх майстер-класах з живопису, евритмії, ліплення, і т.п.

/Files/images/konferents-dnepr/20161025_104615.jpg /Files/images/konferents-dnepr/20161025_104424.jpg /Files/images/konferents-dnepr/20161025_104558.jpg

В ході Конференції так само був зроблений крок в розвитку спільноти батьків «вальдорфських шкіл»:

  • сформована Асоціація батьків вальдорфських шкіл;
  • на весну 2017 року запланована зустріч з метою затвердження Статуту Асоціації;
  • на осінь 2018-го року заплановано проведення 1-ї відкритої Конференції для батьків вальдорфських шкіл України.

Особливою подією конференції стало вручення медалі Національної академії педагогічних наук України «Ушинський К.Д.» – Передерій Світлані Федорівні, першому директору та натхненнику «Вальдорфської школи в Дніпрі» (1995-2015рр.) за внесок в розбудову освіти України щодо впровадження інноваційних педагогічних систем в український освітній простір, зокрема адаптацію та розвиток педагогічної системи «Вальдорфська школа» в Україні.

/Files/images/konferents-dnepr/14716154_1127979443921978_7662014889300405455_n.jpg /Files/images/konferents-dnepr/0.JPG

З глибокою вдячністю, від імені КЗО «Навчально-виховний комплекс «Дніпровська вальдорфська середня загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-дитячий садок» Дніпропетровської міської ради хотілося б сказати, що підготовка і проведення Конференції стало можливим завдяки плідній співпраці та підтримці з боку наших партнерів та колег: директора Інституту дидактики Аланус університету (Німеччина), доктора наук, професора, наукового консультанта Всеукраїнського педагогічного проекту "Вальдорфська педагогіка в Україні" Міхаеля Маркуса Цеха, Міжнародної Асоціації вальдорфської педагогіки та підтримки у Центральнiй та Схiднiй Європi (ІАО), які супроводжували розвиток і становлення вальдорфських шкіл Дніпра, Кривого Рогу, Києва, Одеси і т.п.

За матеріалами звіту перед педагогічною колегією закладу

* за фотоматеріали вдячні нашим гостям

Кiлькiсть переглядiв: 366