Повернутися до звичайного режиму

Всеукраїнський науково-практичний семінар «Формування життєвих компетентностей старшокласників засобами вальдорфської педагогіки»

12 квітня 2018 року на базі нашого навчального закладу відбувся Всеукраїнський науково-практичний семінар «Формування життєвих компетентностей старшокласників засобами вальдорфської педагогіки».

Семінар відбувся в рамках проведення дослідно-експериментальної роботи в навчальному закладі за темою: «Формування життєвої компетентності учнів вальдорфської школи у контексті концепції нової освіти в Україні».

Метою було:

  • розглянути основні шляхи реалізації компетентністного підходу в навчально-виховному процесі старшої школи;
  • розкрити методи та дидактичні прийоми формування життєвих компетенцій старшокласників засобами вальдорфської педагогіки;
  • забезпечити обмін досвіду щодо впровадження елементів вальдорфської педагогіки в практику діяльності вчителів навчальних закладів області та України.

Семінар був зорієнтований на заступників директорів з навчально-виховної роботи, вчителів загальноосвітніх навчальних закладів м. Дніпро та області, наукових керівники експериментальних закладів, директорів, заступників директорів з навчально-виховної роботи, вчителів та батьків вальдорфських шкіл України.

Програмою семінар було поділено на 3 блоки: пленарний, практичний (уроки-майстер-класи), підсумковий (круглий стіл).

До початку семінару учасники могли оглянути виставки:

  • віхи біографії Р.Штайнера, засновника «вальдорфської школи» та методикам, які реалізуються в «вальдорфській школі»;
  • роботи учнів старшої школи.

Модератором була Передерій Ольга Леонідівна, доцент кафедри дошкільної та початкової освіти КЗВО «Дніпровська академія неперервної освіти» Дніпропетровської обласної ради.

Пленарний блок розпочався з привітання та побажання плідної роботи від директора Вальдорфського НВК Самойлов В.В. та методиста методичного центру управління освіти ДГП Дніпровської міської ради Грецької Л.І. Далі заступник директора з НМР Атласюк Л.В., зробила короткий екскурс-презентацію навчального закладу під гаслом «Ми навчаємось, щоб змінювати світ» (ознайомитись з презентаційним фільмом). А науковий керівник дослідно-експериментальної роботи закладу, кандидат педагогічних наук Крамаренко С.Г. ознайомила з ходом реалізації експериментальної роботи «Реалізація компетентністного підходу в роботі вчителя старшої школи» (ознайомитись з презентацією).

/Files/images/vseukr-seminar/DSC_5789.JPG/Files/images/vseukr-seminar/DSC_5867.JPG

Після обідньої перерви розпочався ІІ блок, в якому були представлені уроки-майстер-класи педагогів нашого навчального закладу:

  • Урок біології «Живий зв'язок оптики та органів зору людини», вчитель Лиходід О.М.

/Files/images/vseukr-seminar/IMG_1311.JPG

  • Урок математики з елементами геодезії «Особливості викладання тригонометрії у вальдорфській школі. Поняття синуса кута. Теорема синусів», вчитель Шпрінгер С.М.

/Files/images/vseukr-seminar/IMG_1288.JPG/Files/images/vseukr-seminar/IMG_1427.JPG/Files/images/vseukr-seminar/IMG_1226.JPG

  • Урок фізики «Теорія теплоти», вчитель Бахтін М.В.

/Files/images/vseukr-seminar/IMG_1960.JPG

  • Урок хімії «Індикатори кислотно-лужного середовища. Водневий показник», вчитель Шевченко Н.П.

/Files/images/vseukr-seminar/IMG_1884.JPG

Учасників практичної частини семінару розділили на групи, де кожен з них міг ознайомитись з методиками викладання на уроках та навіть стати його учасником.

Підсумковим етапом був круглий стіл, на якому затверджено, що поставленої мети досягли та обговорено подальші кроки в застосуванні експериментальних методик вальдорфської педагогіки в освітній простір України.

Кiлькiсть переглядiв: 315